Terug naar het hoofdmenu


Wushu/KungFu


Pack Mee Pai

Inhoud Training

De termen KungFu
en Wushu


Lineage
 

Wushu of Kung Fu is een benaming voor alle traditionele Chinese vechtsporten, maar wordt meestal gebruikt om de externe stijlen aan te duiden. De stijl die binnen het Wújí instituut beoefend wordt heet Pack Mee Pai, genoemd naar de taoïstische monnik "Pack Mee", die de grondlegger was van deze vorm. Het beoefenen van Wushu verhoogt de fysieke conditie en verbetert het reactievermogen. Tevens versterkt en versoepelt het de spieren.


KungFu Les

Pack Mee Pai, de Witte wenkbrauw stijl

De naam Pack Mee Pai (soms geschreven als Bak Mee Bai) is ontleend aan de grondlegger van deze stijl, de taoïstische monnik Pack Mee, die opviel door zijn witte wenkbrauwen. Een legende vertelt dat Pack Mee in de 17e eeuw samen met drie andere monniken en een non ontsnapte aan een massale slachting in het Shaolin-klooster. Later, in een klooster in het Emei Shan gebergte in de provincie Sichuan, verbeterde hij de stijl die hij in het Shaolin-klooster had geleerd en noemde deze naar zichzelf. Pack Mee gaf zijn stijl slechts aan één monnik door, die op zijn beurt ook slechts één leerling had. Door deze wijze van overdracht is Pack Mee Pai altijd een wat onbekende stijl gebleven.

De Pack Mee Pai zoals die binnen Wújí wordt onderwezen is afkomstig van Lie Sai Keung. Deze grootmeester heeft de stijl geleerd van Chong Li Tsang, degene die de stijl in Zuid-China introduceerde. Lie Sai Keung verhuisde in 1968 van Hongkong naar Suriname, waar hij tot zijn dood in 1974 les gaf. Kong Mien Ho was zijn oudste leerling in Suriname en kreeg toestemming van Lie Sai Keung om deze stijl te doceren.

KungFu les

Pack Mee Pai als externe Wushu-stijl heeft een aantal typische kenmerken. Het belangrijkste is dat ook de ontwikkeling van de interne kracht veel nadruk krijgt. Deze interne kracht uit zich in de uitvoering van technieken met een explosieve kracht, die voor de tegenstander het effect heeft van een elektrische schok. Om deze vaardigheid te ontwikkelen is een geduldige en toegewijde oefening nodig. In de trainingen krijgen de specifieke basishouding en basisstappen van Pack Mee Pai dan ook veel aandacht.

KungFu lesEen ander kenmerk van Pack Mee Pai is dat verdediging en aanval meestal gecombineerd zijn en bijna in één moment samenvallen. Dit vereist nauwkeurigheid en een hoge reactiesnelheid. Om dit te trainen wordt in de les veel aandacht besteed aan het lopen van vormen en het samen oefenen van technieken.

info@taiji.nl