Terug naar het hoofdmenu


Taiji Quan


Taiji Quan Stijlen

Inleiding Yang Stijl

 

Taiji Quan (T'ai chi chuän) is een van oorsprong Chinese vechtkunst die al duizenden jaren oud is. Uitzonderlijk is dat niet spierkracht en snelheid, maar het ontwikkelen van qi, de vitale levensenergie, bij deze verdedigingskunst de belangrijkste rol speelt. Met aandacht (yi), een goede lichaamshouding en doelgerichte bewegingen kan je deze energie gebruiken om elke aanval af te weren. De uiterlijke vorm kenmerkt zich door vloeiende, in elkaar overgaande bewegingen die op beheerste, ontspannen wijze worden uitgevoerd. Belangrijk hierbij is ook de uitstraling (jing shen).

Taiji Quan wordt ook toegepast als bewegingsleer die de weerstand van de beoefenaar versterkt en kan helpen om allerlei klachten te voorkomen. In het algemeen kan men stellen dat het beoefenen van Taiji Quan een positieve werking heeft op de bloedsomloop, de spijsvertering, de stofwisseling en de ademhaling door de regulerende invloed op het zenuwstelsel. Hierdoor heeft het een positieve uitwerking op allerlei klachten, o.a. reumatische klachten, hart- en vaatklachten, bloeddrukproblemen en stress. Doordat bij de beoefening van Taiji Quan concentratie en ontspanning samengaan, is het zeer geschikt tegen stress en verhoogt het de flexibiliteit en het concentratievermogen.

Amien Ho - Chen Stijl (download 104MB)

De basistraining bestaat uit een vorm (een aantal bewegingen in vaste volgorde) die vloeiend en ontspannen uitgevoerd wordt. Naast het trainen van een vorm wordt in de les ook aandacht besteed aan Taiji Qi Gong en sluiten we elke les af met een korte meditatie. In heel China kun je in de ochtend veel mensen Taiji Quan zien beoefenen. Zij doen dat voornamelijk voor de gezondheid. In de training leer je namelijk je vitale levensenergie (qi) te ontwikkelen en te sturen. Je verbetert je lichaamshouding, zodat deze energie gemakkelijker door je lichaam kan circuleren. Na een periode van intensief oefenen zul je merken dat je lichaam meer ontspannen wordt, dat je meer stabiliteit krijgt en niet meer zo makkelijk opzij geduwd kan worden (letterlijk en figuurlijk).

Amien Ho - Yang Stijl (download 258MB)

Aangezien de traditionele vormen vaak te lang en ingewikkeld zijn, heeft het China Wushu Research Institute in 1956 een vereenvoudigde vorm (met 24 bewegingen) geïntroduceerd die ook voor beginners snel is aan te leren. Dit is de eerste vorm die we gaan leren. Daarna komen de gestandaardiseerde wedstrijdvormen, de traditionele klassieke Yang en Chen vormen aan bod. Al met al een programma waar je heel wat jaren mee voort kunt!

info@taiji.nl